9 стъпки, за да боядисвате като ПРО

Боядисайте апартамента си сам: 9 стъпки, за да боядисвате като ПРО

   За начинаещите, които се захващат сами с всяка работа, като собственици – вие ще искате да подобрите дома си, а знанието как да боядисвате правилно е от решаващо значение. Процесът е доста болезнен, не много скъп, но нещата лесно могат да се объркат. От решаващо значение е да разработите план за работа, преди да извадите валяка и да започнете да го търкаляте.

Планирайте боядисването си

1. Планирайте своя подход

   Помислете как искате да изглежда завършеният проект и не забравяйте, че не сте ограничени до един цвят или четири стени. Смел цвят на стената или образуване на подчертани в контрастни цветове, могат да създадат поразителен ефект. И не забравяйте да погледнете нагоре и да видите дали таванът може да се освежи също.

Валяк над цветове с боя

2. Изберете цветовете - внимателно

Вземете решение за общите характеристики на цвета: Искате топъл или студен нюанс? Колко да е неутрално и колко да  наситено? Помислете как нюанса, който изберете, ще допълни съществуващите ви мебели и декорации. Изберете няколко цвята и поръчайте мостри, някои предоставят лепилни образци, които могат да бъдат окачени на стената за по-добра представа как ще стои .

Тествайте цветовете по различно време на деня, за да видите как изглеждат. Има уебсайтове, на които можете също да качите снимка на вашето място за боядисване, за да видите как ще изглежда в различни цветове. Цветовете в реалния свят може да изглеждат различни от тези на екрана, така че трябва да изпробвате цвета на място.

Инструменти за боядсиване

3. Изберете и си набавете инструменти

 

В зависимост от боята, която сте избрали, и състоянието на стените ви, ще ви трябват различни инструменти, но това са някои основни неща:

• Шкурка
• Валяк за боядисване
• Удължителен стълб за валяк за боя
• Капчици
• Четки за боядисване
• Тава за боя
• Боя
• Хартиено тиксо
• Парцали
• Нож за шпакловка

Кофички пълни с боя

4. Изчислете колко боя ще ви е необходима

Добро правило е да използвате 4 литра кофа с боя на 40 квадрата стени. Въпреки това, използвайте калкулатор за боя, като този, предоставен в много сайтове и магазини, за да получите по-точна оценка. Те ще вземат предвид измерванията на прозорците и вратите. (Всеки предполага минимум две ръце боя)

А в случай, че възнамерявате да избелите тъмно сивите си стени, преминаването от тъмен към светъл цвят може да изисква допълнителна боя.  Не е тайна, че дълбоката цветова основа, обикновено изисква повече слоеве боя, отколкото по-светлата. За да намалите консумацията на боя се препоръчва да нанесете грундиран цвят в сиво, преди да боядисвате стените си. Колкото по -лъскав е финишът, толкова по -висок е процентът на покритие. Това обаче не променя броя литри, които трябва да купите.

Мъж лепи тиксо на дограма

5. Подгответе стените и стаята

Ако не искате да изцапате любимия диван си разчистете стаята. Преместете всичко, което притежавате, в средата на стаята, ако няма достатъчно място за това. Покрийте парчетата с кърпа или лек пластмасов лист, както и всички шкафове или плотове, които могат да бъдат изложени на разлив. „Използвайте постлана кърпа, за да избегнете пръски от боя“

Ако е необходимо, запечатайте краищата на ъглите на стаята, основите и короните, както и корпусите на вратите и прозорците с бояджийско хартиено тиксо. Целта е да се гарантира, че боята не попада под тиксото, така че да може да се избърше, след като изсъхне. Възможно е напълно да пропуснете забърсването, ако имате стабилна ръка. За да защитите ключовете и контактите от капки боя, ще трябва да ги облепите отново с хартиено тиксо.

6. Разбъркайте боята си

Използвайте дървена пръчка за боя, за да разбъркате боята, и разбърквайте често през целия период на боядисване. Постоянното разбъркване на боята,обаче може да доведе до разделяне на съставките и компрометиране на истинския цвят, който се опитвате да постигнете и трябва да се внимава и с това. В случай, че има малка разлика в цвета между кутиите с боя, смесете ги в една по голяма кофа.

7. Изберете техниката си за боядисване

Боята ви е смесена и валякът ви е готов, но планирайте стратегията, преди да започнете. Таваните трябва да бъдат боядисани първи. А, ако искате да създадете контрастираща наситена стена? Започнете с боядисване на съседните стени в светъл цвят. Не се притеснявайте, ако стената ви с акцент се изцапа с боя – тъмната боя ще покрие всяка по -светла боя, която е попаднала там. Препоръчва се залепване на ръба на по -светлата стена, така че тъмната боя да не попада върху по-светлата стена. За да сте сигурни, че нищо не прониква на тъмните стени, нанесете три слоя: вашия грунд, както и два от новия цвят.

Правете това стъпка по стъпка. Боядисване с четка, “отсичането”-боядисване на  ъглите отгоре надолу, докато вашият партньор използва валяка, за да покрие основната площ на стената, избягвайки тези по-прецизни места, които вие отсичате. Трябва да полагате боята по U модел, за да осигурите адекватно покритие (както и да предотвратите следи от валяци). След това е време да нанесете втори слой, след като стената изсъхне напълно. 

Вентилиран апартамент

8. Не забравяйте вентилацията

Не е забавно да гледате как боята изсъхва. По време на процеса отворете прозорци и използвайте вентилатори, за да се уверите, че вашето пространство е добре проветрено. Наличието на вентилатор в стаята определено ускорява процеса на съхнене. Ако е влажен ден, боята ще съхне по-дълго време.

Човек си мие ръцете

9. Почистете всичко

Боядисали сте няколко ръце вече, но още не е време да се отпускате. Премахнете цялото хартиено тиксо за боя и съберете кърпите и найлоните, като се уверите, че боята по тях и пръските са изсъхнали, преди да ги преместите. 

Вече може да се насладите на резултата 🙂 

Колкото и енергия да имате за боядисването, винаги ще е по-добре да се доверите на опитни майстори за него. Те имат отработени движения и знаят тънкости, които се учат с години.  

Ние от Боядисване Бургас сме на разположение на телефон и имейл при възникване на въпроси, относно всякакъв тип мазилки, бои и шпакловки. Ще се радваме да ви дадем съвет и заедно да направим правилният избор за вас.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *