Декоративни бои и мазилки

   Видовете декоративни мазилки, които се използват в съвременното строителство са многобройни. В тази част от блога ни ще споменем някои от най-използваните такива. Ще споделим характеристиките им и ще се опитаме да ви помогнем в избора на декоративна мазилка за стените и таваните ви.  Тя успешно успява да измести използването на латексови бои и тапети, придавайки стил и устойчивост на интериора. 

Декоративна мазилка Травертин

   Декоративната мазилка “Травертино” е един страхотен избор и доста хора я използват за стените в коридорите си. Тя спада към декоративните релефни мазилки. Нанася се в естествения си цвят (бял), а ефектът идва после с полагане на вакса в желания цвят. По този начин релефът на мазилката не влияе пряко на наситеността на цвета, което е голям плюс с оглед на възможностите за постигане на различни ефекти. Най-използваните цветове за нея са сребърно и златно, защото стоят изключително натурално върху стените. Може да се каже, че това е един от най-класическите типове италианска мазилка. Тя е устойчива на плесен и мухъл дори и в много влажни среди.

   Декоративна пясъчна мазилка или така наречената “Сахара”.  Този вид е може би най-често използваният от всички декоративни бои и мазилки в домовете на хората и съществуват различни техники, с които може да се нанася. Изисква се особено майсторство за постигане на желания ефект. Една от използваните техники е да се рисуват предварително диагонални линии, които после да следват шарката при нанасянето.  Тази мазилка се характеризира с много висока пропускливост и това и помага да диша като предотвратява появата на влага. Тя е особено предпочитана и в градове като Бургас например, където има по-голяма влажност на въздуха. Съществуват – ситен, среден и едър пясък, като и трите вида се използват често и придават различен вид ефект на стените.

   Декоративна италианска мазилка “Рафаело” или “Оточенто”. Приличаща на мрамор, нейната перфектна гладка повърхност придава уникален ефект на светлина. Шарките, позиционирани под ваксата и блясъкът идващ от повърхността са уникални и си заслужават цената и усилията. Лесно се почиства с влажна кърпа, защото петната не могат да проникнат във вътрешността и, заради предпазния и горен слой. Тази мазилка ще ви позволи да създадете необичайна текстура и интериор в стаята. Съществуват вариации, при които може да постигнете имитации на кадифе, коприна, мрамор и други неща. Лесна е за нанасяне върху почти всякаква повърхност. Изключително устойчива на влага и мухъл тя ще допринася за доброто здравословно състояние вкъщи.

   Има и доста други видове декоративни мазилки, но това са едни от най-използваните, заради основните си предимства. Като обобщение можем да кажем, че трудът и цената на декоративните мазилки са сериозно перо в бюджета, но си заслужават, защото са дълготрайни, устойчиви на влага и придават невероятен визуален ефект.

Ние от Боядисване Бургас сме на разположение на телефон и имейл при възникване на въпроси, относно всякакъв тип мазилки. Ще се радваме да ви дадем съвет и заедно да направим правилният избор за вас.

Leave a Comment

Your email address will not be published.