Гипсова шпакловка – Свойства, Предимства и Недостатъци

Гипсовата мазилка не е скорошно изобретение. Използва се от векове в областта на строителството благодарение на отличните си свойства. Използвана е от древните египтяни за измазване на пирамидата в Хеопс. Използването на гипсова мазилка като вътрешна мазилка в пирамидата в Гиза в Египет е доказателство за нейната издръжливост и ефективност.

Ръка шпаклова с маламашка

В гипсова мазилка, гипсът се използва като свързващ материал вместо портландцимент. Гипсова мазилка е бял циментиращ материал, направен чрез частично или пълно обезводняване на минералния гипс. Когато сухият гипсов прах се смеси с вода, той се втвърдява. Този материал може да се нанесе върху блокова, тухлена или бетонна повърхност, за да се образува гладка повърхност. Предлага се в готов за използване формат и не се нуждае от пясък. Необходимо е само добавяне на вода. Той предлага отлични акустични и термични свойства, като същевременно дава изравнени стени с най-доброто покритие.

Гипсовата мазилка осигурява гладко вътрешно покритие и е идеална основа за качествени бои и тапети. Може да се прилага както върху гладки, така и върху грапави повърхности на стената. Тя се нанася лесно и изисква по-малко квалифицирана работна ръка за разлика от традиционния циментов разтвор. Подготовката на повърхността и нанасянето на гипсова мазилка трябва да са подходящи за предотвратяване на пукнатини и отлепване.

Предимства на гипсовата шпаковка:

 1. Лесно нанасяне (обработваемост): Гипсът може да се нанася директно върху тухлена / блокова работа без отделно довършване. Също така е много лесно да се полага и изравнява гипсова мазилка.
 2. Без пукнатини при свиване: Гипсовата реакция произвежда по-малко топлина в сравнение с циментовата реакция с вода. Така че има по-малко свиващи се пукнатини в гипсова мазилка в сравнение с традиционната циментова мазилка.
 3. Време за бързо втвърдяване: Гипсът се втвърдява бързо (т.е. в рамките на 25-30 минути). Така боядисването може да започне 72 часа след полагане на гипсова мазилка. Мазилката трябва да се изсуши преди боядисване.
 4. Не се изисква време за втвърдяване: За разлика от традиционната циментова мазилка, гипсовата мазилка не се нуждае от втвърдяване, спестявайки вода и време по време на строителството.
 5. Висока производителност: Намалява значително времето в сравнение с конвенционалната циментова мазилка.
 6. Висока производителност: Отлична висока якост след изсъхване, трайна и лека тежест (Намалява мъртвото натоварване на конструкцията).
 7. Гладко покритие: Перфектно облицовани, изравнени, гладки стени и перфектни ъглови ъгли.
 8. Намален надзор: За циментова мазилка се изисква внимателна проверка на качеството, тъй като циментът и пясъкът трябва да бъдат правилно пропорционални. За разлика от това, гипсовата мазилка не изисква същото количество проверки на качеството за нанасяне, като по този начин намалява усилията за надзор.
 9. Лесно достъпни суровини: Гипсът е готов наличен материал. Трудно е да се получи естествен пясък, който е суровина, използвана в традиционната циментова мазилка. Също така е забранен в множество щати в Индия.
 10. Огнеустойчивост: Гипсовата мазилка е силно устойчива на огън.
 11. Ниска топлопроводимост: Гипсът има ниска топлопроводимост. Това спестява електрически разходи за отопление и охлаждане на помещения в сграда.
 12. Декоративно приложение: Може лесно да се приложи и за декоративни цели и може да се формова в различни форми.

Недостатъци на гипсова мазилка:

 1. Гипсова мазилка не може да се използва за външни стени. Tъй като те запазват влагата. Също така гипсова мазилка не може да се извършва в места, които са постоянно влажни, като баня и т.н.
 2. По-скъпа от традиционната. Гипсовата мазилка е по-скъпа от традиционната циментова мазилка (цимент и пясък), за същата дебелина на мазилката. Но в райони, където естествен / речен пясък не е наличен за строителство, мазилката с циментов разтвор ще изисква 6 мм гипсов слой, за да го завърши, което прави циментовата мазилка по-скъпа.
 3. Материала изисква специално съхранение. Гипсовите гипсови торби (POP) трябва да се съхраняват на издигната повърхност (суха платформа) от тухли / дървен материал / бетон на място.
 4. Има срок на годност. Минималният срок на годност на гипсова мазилка 3-4 месеца от датата на производство. Но ако гипсът се съхранява правилно може да се използва в продължение на повече от 6 месеца при температура и влажност.

За повече информация, може да се консултирате с нашите специалисти. С радост ще ви дадем нужната допълнителна информация за тънкостите на шпакловката и боядисването .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *