Всичко, което трябва да знаете за боите

Има много видове бои и изборът им може да бъде доста объркващ в резултат на това много хора просто основават своето решение на цената. Те получават най-евтината боя, която могат да си купят, само за да разберат, че трябва да боядисват и пренаслояват и да нанасят отново и отново, само за да покрият евтината боя.

Валяк, който боядисва с червена боя.

В тази статия от нашия блог ще научите за основите на боята: какво е това, какви видове има и кой тип да използвате. Ние от Боядисване Бургас се чувстваме длъжни да държим клиентите и читателите си максимално информирани, за да могат да направят правилния избор при своя ремонт.

Какво е боя?

Боята е смес от четири основни съставки: пигменти, смоли, разтворители и добавки. Пигментът е цветът, а смолата е свързващо вещество или лепило. Разтворителят е носителят, който прави всичко течно и се изпарява, докато боята изсъхне. Добавките осигуряват специфични експлоатационни характеристики, като блокиране на петна или унищожаване на плесени.

Видове бои – на водна или маслена основа

Всички бои основно се разделят на две категории разтворители, които определят техния тип: на водна основа или на маслена основа. Боята на водна основа всъщност има вода като разтворител, но само за да обърка всички, тази боя се нарича най-често “латекс”, въпреки че не съдържа латекс.

Много бои на водна основа се правят с акрил и могат да бъдат наречени „акрилен латекс“. Етикетът „боя на маслена основа“ е еднакво объркващ, защото всъщност не е направен с масло; има разтворител на минерални спиртни вещества (известен също като разредител на боята) или алкидна смола. Алкидът може да се разрежда с минерални спиртни вещества, а латексната боя се разрежда с вода. В магазина за бои ще ви разберат, ако използвате термините латексна боя или алкидна или маслена боя.

1. Боя на водна основа (латекс)

Латексната боя е най-често срещаният вид боя за домашна употреба поради няколко причини:

 • Почиства се със сапун и вода
 • Природосъобразна; обикновено съдържа по-малко ЛОС (летливи органични съединения)
 • Отлично представяне
 • Остава гъвкава, издържа на движение
 • Може да предотврати плесен и влага
 • Бързо съхнеща
 • Предлага се в много цветове и оттенъци
 • Можете да използвате боя на водна основа в почти всяко приложение в дома, от екстериори и облицовки до вътрешни стени и дограма.

2. Алкидна боя

Алкидната боя не се използва често в приложенията за домашно боядисване. По едно време тези бои бяха стандарт за баните и други “мокри” зони, тъй като бяха лесни за търкане, имаха по-висок блясък и бяха по-трайни от ранните латексови бои. Това вече не е вярно, тъй като много латексни бои сега са равни и понякога превъзхождат алкидните бои.

Когато се използват в дома, алкидните бои са най-често запазени за зони, подложени на силно износване или склонност към удар. Те включват тапицерия, подове и понякога шкафове. Друго предимство на алкида е, че има по-дълго време за съхнене от латексната боя, така че не показва движенията на четката толкова. Това е предимство при боядисване на облицовки, дограма и шкафове.

Някои недостатъци на алкидната боя включват:

 • Обикновено по-скъпи от латексната боя.
 • Интензивен мирис при сушене и обикновено съдържа повече ЛОС (летливи органични съединения).
 • Изисква почистване с химически разтворител (спиртни вещества или разредител за боя).

За повече информация, може да се консултирате с нас. С радост ще ви дадем нужната допълнителна информация, за да направеите своя избор по-лесно.

Leave a Comment

Your email address will not be published.